Weer.

De klimaatcrisis heeft het weer in Nederland op zijn kop gezet. Waar we ooit konden vertrouwen op rijmpjes als “maart roert met zijn staart” en “april doet wat hij wil”, lijken deze spreekwoorden niet langer van toepassing op het onvoorspelbare en extreme weer dat we nu ervaren. Maar geen nood, wij hebben een nieuwe reeks weerspreuken bedacht die perfect passen bij de grillige weersomstandigheden in Nederland anno 2023! Hieronder vind je deze verfrissend humoristische en lichtelijk overdreven weerspreuken voor elk van de twaalf maanden.

 1. Januari: “Januari zwemt met haaien, zet je snorkel maar klaar voor ijzige baaien.”
  Wie had ooit gedacht dat we in januari zouden moeten zwemmen om de supermarkt te bereiken? Pak je zwemvliezen en snorkel maar vast, want deze maand is het tijd voor een verfrissende duik in de ijzige wateren van Nederland.
 2. Februari: “Februari zet je schrap, voor hagelstenen zo groot als een app!”
  Met hagelstenen zo groot als appels is het niet verwonderlijk dat we tegenwoordig in februari voornamelijk binnen blijven. Zorg ervoor dat je een helm draagt als je toch naar buiten gaat!
 3. Maart: “Maart, een onverwachte tocht, met windvlagen die je omverbrocht.”
  De maand maart is niet langer de staart van de winter, maar het begin van een wervelwind aan onverwachte weersverschijnselen. Zet je schrap voor windhozen en minitornado’s in deze onstuimige maand.
 4. April: “April maakt ons de klos, met hagel, zon en dwarrelende mos.”
  April is altijd een grillige maand geweest, maar tegenwoordig is het weer zo extreem dat je in één dag zowel een zonnebril als een sneeuwschuiver nodig hebt. En vergeet die allergiepillen niet, want het dwarrelende mos zorgt voor flinke niesbuien!
 5. Mei: “In mei leggen alle vogels een ei, maar ook de krokodil komt erbij.”
  Het broedseizoen is niet langer alleen voorbehouden aan de vogels. Met de stijgende temperaturen vinden ook krokodillen hun weg naar de Nederlandse wateren.
 6. Juni: “Juni, wat een gespetter, overstromingen maken het land steeds natter.”
  Juni brengt tegenwoordig zoveel regen dat het lijkt alsof Nederland één grote waterplas is. Vergeet je laarzen en opblaasboot niet als je op pad gaat!
 7. Juli: “Juli maakt ons heet en plakkerig, maar met een ijsje zijn we snel gelukkerig.”
  De hittegolven in juli zijn tegenwoordig zo intens dat we massaal op zoek gaan naar verkoeling. Gelukkig smaakt een ijsje extra lekker op een zonovergoten dag.
 8. Augustus: “Augustus brengt tornado’s in de nacht, dus slaap maar licht en houd de wacht.”
  Wie dacht dat tornado’s alleen in Amerika voorkwamen, heeft het mis. In augustus is het nu zaak om goed op te letten, want deze wervelwinden kunnen zomaar toeslaan in het holst van de nacht.
 9. September: “September, een gekke beestenboel, met pinguïns en kangoeroes in het lokale zwembad.”
  De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat dieren uit alle hoeken van de wereld in Nederland opduiken. Pinguïns en kangoeroes hebben het lokale zwembad ontdekt als ideale hangout, dus pas op waar je zwemt!
 10. Oktober: “Oktober, met vliegende pompoenen, zo groot als auto’s op onze straten.”
  Door de extreme weersomstandigheden zijn de pompoenen in oktober uitgegroeid tot enorme proporties. Een stevige windvlaag zorgt ervoor dat ze als luchtschepen door de straten zweven. Kijk uit voor vliegende pompoenen!
 11. November: “November brengt hagel en vuur, een maand vol uiterst bizar avontuur.”
  In november is het weer zo extreem geworden dat het lijkt alsof hagel en vuurballen uit de lucht vallen. Zorg ervoor dat je altijd een brandblusser en een stormparaplu bij de hand hebt!
 12. December: “December, een kerst vol onverwacht vertier, met palmbomen en ijsberen versierd met kerstversier.”
  De kerstmaand is inmiddels een waar spektakel geworden. Sneeuw is vervangen door zand en palmbomen zijn het nieuwe symbool van de feestdagen. Maar wees gerust, de ijsberen zijn gebleven en doen gezellig mee met de kerstvieringen.

In deze tijden van klimaatverandering is het weer in Nederland onvoorspelbaarder en extremer dan ooit. Gelukkig hebben we nu een nieuwe reeks humoristische weerspreuken om ons op de hoogte te houden van de nieuwste weertrends. Dus zet je schrap, pak je paraplu en snorkel, en maak je op voor een jaar vol meteorologische verrassingen!

snow


Geef een reactie

Omhoog ↑

nl_NLNederlands
%d bloggers liken dit: