Morse.

Het is bijna iedereen bekend dat voetgangerslichten een tikkend geluid maken om blinden en slechtzienden te helpen bij het oversteken van de straat. Wat echter weinig mensen weten, is dat deze tikkende geluiden meer zijn dan alleen een navigatiehulp: ze zijn eigenlijk een subtiele vorm van morsecode die geheime boodschappen draagt.

Morsecode, ontwikkeld in de jaren 1830 door Samuel Morse en Alfred Vail, is een communicatiemethode die gebruikmaakt van punten (korte signalen) en strepen (lange signalen) om letters en cijfers over te brengen. Het systeem is met name bekend geworden door het gebruik ervan in de scheepvaart en de luchtvaart, maar blijkbaar ook in iets zo alledaags als onze voetgangerslichten.

Een recent onderzoek naar de patronen van tikkende geluiden in voetgangerslichten onthulde deze verbazingwekkende ontdekking. Elk tikgeluid, afhankelijk van de duur en het ritme, vertegenwoordigt een andere letter of cijfer in de morsecode. Bij het decoderen van deze signalen ontdekten onderzoekers een reeks berichten die verborgen waren voor het blote oor.

Deze boodschappen varieerden van eenvoudige instructies zoals “oversteken nu” of “wacht”, tot meer complexe berichten met historische of culturele referenties. In sommige gevallen werden er zelfs stukken van beroemde gedichten of citaten van bekende persoonlijkheden gecodeerd.

Maar waarom zou men morsecode gebruiken in voetgangerslichten? Een mogelijke verklaring is dat het een middel is om belangrijke informatie op een subtiele manier over te brengen aan de bevolking. Het kan ook dienen als een soort stedelijk easter egg, ontworpen om stadsbewoners een beetje plezier en mysterie te bieden in hun dagelijkse leven.

Er zijn echter ook meer praktische voordelen aan het gebruik van morsecode in deze context. Zo kunnen de gecodeerde berichten bijvoorbeeld nuttige navigatie-instructies geven aan mensen met een visuele beperking, zoals aanwijzingen naar de dichtstbijzijnde bushalte of openbare voorzieningen.

De ontdekking van deze verborgen morsecode in voetgangerslichten verandert onze perceptie van stedelijke geluiden en herinnert ons eraan dat communicatie kan plaatsvinden op de meest onverwachte manieren en plaatsen. De volgende keer dat je op een druk kruispunt staat, luister dan goed. Wie weet welke geheime boodschap er in de lucht hangt, klaar om te worden ontcijferd.

morse code


Geef een reactie

Omhoog ↑

nl_NLNederlands
%d bloggers liken dit: