Shirt.

De snelle en hectische ochtendroutine is een veelvoorkomend ritueel voor velen van ons. In het heetst van de strijd tegen de tijd, gebeuren er soms grappige ongelukjes, zoals het binnenstebuiten dragen van een shirt. Maar in plaats van dit te zien als een teken van slordigheid of haast, suggereren recente sociale wetenschappelijke inzichten dat dit fenomeen een indicatie kan zijn van hoge intelligentie.

Theorie van Afgeleide Creativiteit

Een mogelijke verklaring hiervoor kan worden gevonden in de theorie van afgeleide creativiteit. Deze theorie stelt dat individuen met een hoge intelligentie vaak zo diep verzonken zijn in hun gedachten en creatieve processen dat ze minder aandacht besteden aan routinematige of triviale zaken, zoals de manier waarop hun shirt wordt gedragen.

Multitasking en Prioritering

Hoog intelligente mensen zijn vaak in staat om meerdere cognitieve taken tegelijkertijd uit te voeren. In de drukte van de ochtend kiezen ze ervoor om hun mentale energie te richten op complexere en meer urgente problemen, in plaats van op het correct aantrekken van hun kleding. Het niet opmerken van het binnenstebuiten dragen van een shirt kan dan ook gezien worden als een bijproduct van een prioriteringsproces, waarbij intelligentie een belangrijke rol speelt.

Verband met Absent-Mindedness

De ‘absent-minded professor’ is een bekend archetype dat stelt dat intelligentie vaak gepaard gaat met een zekere mate van verstrooidheid. Dit idee vindt enige ondersteuning in de psychologie, waaruit blijkt dat hoogintelligente mensen soms zo gefocust zijn op abstracte ideeën en concepten dat ze de praktische details van het dagelijks leven over het hoofd zien.

De Schoenenparadox

Interessant is dat deze theorie niet lijkt te gelden voor het verwisselen van schoenen. De handeling van het correct aantrekken van schoenen vereist meer aandacht en bewustzijn dan het aantrekken van een shirt, vanwege de noodzaak om de juiste schoen op de juiste voet te plaatsen. Daarom kan het consequent verwisselen van schoenen eerder wijzen op een gebrek aan aandacht of bewustzijn, in plaats van op hoge intelligentie.

Conclusie

Het binnenstebuiten dragen van een shirt kan een verrassende indicatie zijn van hoge intelligentie, voortkomend uit een combinatie van diepe cognitieve betrokkenheid, multitasking en prioritering. Echter, deze theorie heeft zijn grenzen, zoals wordt geïllustreerd door de ‘schoenenparadox’. Terwijl het per ongeluk aantrekken van een binnenstebuiten shirt kan duiden op intelligentie, kan het verwisselen van schoenen, dat een grotere mate van bewustzijn vereist, juist geen teken van hoge intelligentie zijn.

model


Geef een reactie

Omhoog ↑

nl_NLNederlands
%d bloggers liken dit: