Chocolade

In onze drukke en vaak stressvolle samenleving kan het tegenkomen van kleine, onverwachte pleziertjes, zoals het vinden van een vergeten reep chocola in onze tas, bijdragen aan het verbeteren van ons algemeen welzijn en geluk. In dit psychologisch artikel onderzoeken we de cognitieve processen die leiden tot dit soort verrassingen en bespreken we manieren waarop we deze processen kunnen bevorderen in de huidige samenleving.

Vergeten als bron van plezier

Het fenomeen van het vergeten van iets aangenaams, zoals een reep chocolade, en vervolgens later op een onverwacht moment weer ontdekken, kan worden toegeschreven aan de werking van ons geheugen. Ons geheugen is selectief en niet altijd betrouwbaar, wat betekent dat we soms informatie vergeten of niet opslaan (Schacter, 1999). Wanneer we later worden geconfronteerd met een onverwachte herinnering, zoals het vinden van een vergeten reep chocolade, kan dit leiden tot een gevoel van verrassing en plezier.

Het bevorderen van positieve verrassingen

Om deze vreugdevolle momenten vaker te laten voorkomen, kunnen we strategieën toepassen die gericht zijn op het bevorderen van positieve verrassingen in ons dagelijks leven. Hier zijn enkele aanbevelingen:

  1. Creëer een omgeving voor vergeten: Om het vergeten van kleine traktaties te bevorderen, kun je overwegen om bewust items op te bergen op plaatsen waar je ze mogelijk vergeet, zoals een zijvak in je tas, of een ongebruikelijke lade in je huis. Door deze items op minder voor de hand liggende plaatsen op te bergen, is de kans groter dat je ze later vergeet en ze op een onverwacht moment tegenkomt.
  2. Oefen mindfulness: Mindfulness kan helpen om onze aandacht te richten op het heden, waardoor we minder geneigd zijn om ons zorgen te maken over de toekomst of te blijven hangen in het verleden. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kunnen we ons meer bewust worden van de kleine, positieve verrassingen die zich voordoen in ons dagelijks leven (Kabat-Zinn, 1994).
  3. Cultiveer een positieve verwachtingsbias: Onze verwachtingen hebben invloed op onze perceptie van de werkelijkheid. Door bewust te streven naar een positieve verwachtingsbias, kunnen we ons openstellen voor het waarnemen van onverwachte positieve gebeurtenissen en verrassingen in ons leven (Sharot, 2011).
  4. Deel positieve verrassingen met anderen: Het delen van positieve verrassingen met vrienden en familie kan niet alleen bijdragen aan ons eigen geluk, maar ook aan dat van anderen. Door regelmatig kleine verrassingen voor anderen te creëren, zoals het verstoppen van een liefdesbriefje in hun lunchtrommel of het achterlaten van een klein cadeautje op hun bureau, kunnen we een cultuur van wederzijdse waardering en vreugde bevorderen (Reis et al., 2010).
  5. Plan onverwachte beloningen: Door bewust onregelmatige beloningen in te plannen, zoals het sporadisch kopen van een reep chocolade of een ander klein cadeautje voor jezelf, kunnen we de kans vergroten dat we op een later moment een aangename verrassing tegenkomen. Zorg ervoor dat deze beloningen onvoorspelbaar en willekeurig zijn, zodat ze een groter gevoel van verrassing en vreugde opleveren.

Conclusie

Het ervaren van positieve verrassingen, zoals het vinden van een vergeten reep chocolade, kan ons geluk en welzijn aanzienlijk verhogen. Door het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor het vergeten, het beoefenen van mindfulness, het cultiveren van een positieve verwachtingsbias, het delen van positieve verrassingen met anderen en het plannen van onverwachte beloningen, kunnen we deze vreugdevolle momenten vaker laten voorkomen in ons dagelijks leven. Op deze manier kunnen we een samenleving bevorderen waarin mensen meer openstaan voor positieve verrassingen en beter in staat zijn om te genieten van de kleine, maar betekenisvolle momenten van geluk.

Referenties

Kabat-Zinn, J. (1994). Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life. New York: Hyperion.

Reis, H. T., Smith, S. M., Carmichael, C. L., Caprariello, P. A., Tsai, F. F., Rodrigues, A., & Maniaci, M. R. (2010). Are you happy for me? How sharing positive events with others provides personal and interpersonal benefits. Journal of Personality and Social Psychology, 99(2), 311-329.

Schacter, D. L. (1999). The Seven Sins of Memory: Insights from Psychology and Cognitive Neuroscience. American Psychologist, 54(3), 182-203.

Sharot, T. (2011). The Optimism Bias: A Tour of the Irrationally Positive Brain. New York: Pantheon Books.Geef een reactie

Omhoog ↑

nl_NLNederlands
%d